Barvne folije za branje

Barvne folije za branje

Barvne folije za branje so namenjene bralcem, ki lahko berejo več besedila naenkrat. Namenjene prekrivanju besedil, podlage za lažje branje. Z njimi zmanjšamo bleščavost podlage, izboljšamo sposobnost sledenja oči, usmerjenost pozornosti na besedo ali besedilo je učinkovitejša.
OEM:

 Barvne folije za branje so namenjene bolj izkušenim mladim in starejšim bralcem ki lahko berejo več besedila naenkrat. Primerne so tudi za branje diagramov, preglednic ter za branje not. Barvno folijo položimo čez celo stran ali jo pripnemo na list. So formata A4 in na voljo v 4 barvah: modra, rdeča, rumena, zelena. Prodaja se vsaka folija posamezno.V pomoč pri odpravljanju težav z branjem so tistim, ki se soočajo s specifičnimi učnimi težavami npr. disleksijo, težavami s pozornostjo in hiperaktivnostjo, avtizmom in poškodbami glave.

 

Barvne folije za branje:
• zmanjšujejo bleščanje podlage;
• omogočajo, da z očmi pri branju lažje sledimo;
• izboljšajo pozornost pri branju;
• so primerna za vse starosti;
• lahko uporabljamo doma, v šoli ali v službi.


Izkušnje iz prakse:

Pri svojem specialno-pedagoškem delu z otroki in mladostniki z bralno-napisovalnimi težavami opažam, da se je marsikomu branje izboljšalo ob uporabi barvnih prosojnic, ki zmehčajo učinke običajno natisnjenega besedila. Otroci radi uporabljajo barvna ravnilca, saj lahko ob tem, da izboljšajo branje, služijo tudi kot kazalo v knjigi ali učbeniku.
dr. Milena Košak Babuder, prof.def.
Pedagoška fakulteta Ljubljana